Mik azok a gének?

Kattintson az alábbi tájékoztató videóra és engedje meg, hogy munkatársunk tájékoztassa a részletekről.

<div”></div”>

 

Testünk építészeti terve

Minden ember több billió kis sejtből tevődik össze, amelyek együttesen formálják testünket. Minden egyes sejtben egy sejtmag található, amelyben aztán kb. 30.000 különböző gén helyezkedik el, és ezek irányítják testünk legkülönbözőbb tulajdonságait és minden egyes funkcióját. Vannak például a szemszínünkért felelősek, amelyek azt szabályozzák, milyen testmagasságot érünk el, gének, melyek feladata bizonyos élelmiszerek felbontása, vagy olyanok, amelyek az agyunkban lévő idegsejtek működéséért felelősek. Minden gén így, együttesen képezi testünk teljesen egyedi építészeti tervét.

Mindannyian hordozunk bizonyos génhibákat, amelyeket vagy szüleinktől örököltünk, vagy véletlen folytán alakultak ki, és most negatív hatással vannak egészségünkre. Ezek a génhibák gyengítik az immunrendszerünket, fokozzák a szívinfarktus kockázatunkat, néha gyenge látást, asztmát vagy allergiákat okoznak és rendszertelen táplálkozás következtében túlsúlyhoz vezetnek. Természetesen mindannyian más-más génhibákat hordozunk, ami egyeseknél fokozott szívinfarktus kockázathoz vezet és mások laktózérzékenyek lesznek. Olyan betegségek, amelyek bizonyos családokban gyakrabban előfordulnak, jó példák arra, hogy az egyéni betegségkockázatok családról családra és személyről személyre különbözőek lehetnek.

Fokozott betegségkockázat génhibák által

A génhibák befolyásolhatják az egészségünket, de sok esetben nem jelentik azt tényszerűen, hogy a betegség kialakul, hanem csupán fokozott betegségkockázatot idéznek elő. Az, hogy a betegség kialakul vagy sem olyan külső tényezőktől is függ, mint a környezet és az életvitel. Amikor valaki egy génhibából kifolyólag pl. érzékeny a laktózra, attól még teljesen egészséges, míg nem fogyaszt tejet.

Panaszok csak bizonyos környezeti hatásokkal együtt merülnek fel, amelyek ebben az esetben a táplálkozás során bevitt laktóztartalmú ételek. Így van ez más betegségek esetében is. Amikor például egy, a vasfelvételt szabályozó gén hibás, az fokozza a vastárolási betegség kockázatát és szükségessé teszi a prevenciós életvitelt, hogy megelőzhető, vagy akár teljesen elkerülhető legyen a betegség.

Betegségmegelőző géntesztek

Ma már a legkorszerűbb technológiák segítségével mód van arra, hogy bizonyos hibás géneket, amelyek betegségekhez köthetők, teszteljünk. Az elemzés eredménye alapján lehetőség van egy megelőző program elkezdésére, amely csökkenti az ön személyes betegségkockázatát és segít abban, hogy egészséges maradjon.

Természetesen az egészséges életmód egyébként is célkitűzés, mert a személyes kockázatok ismerete nélkül is számos genetikai előterhelést semlegesíthet. A DNA-Plusz által további információkat kaphat arról, hogy genetikai profilja alapján mire kell különösen ügyelnie, továbbá olyan megelőző intézkedésekről, amelyek nem tartoznak az egészséges életmód általános irányvonalaihoz.

Share This