Egészségünk velünk született gyengeségeinek okai

Génhibák kialakulása

Szakemberek szerint minden ember körülbelül 2000 génhibát hordoz, amelyek együttesen hatnak a szervezetre és néha betegségekhez vezetnek. Génjeinkben számos tényező vezethet változásokhoz (mutációk). Ritkán pozitív hatást is eredményezhetnek, de többnyire negatívan zavarják a gén működését, ezzel rontva az egészségünket.

A médiában és Hollywoodban legelterjedtebb oka a génhibáknak továbbra is a radioaktivitás, mert amikor a radioaktív sugarak behatolnak sejtjeinkbe, károsítják genetikai kódunkat és ezáltal véletlenszerűen génjeinket is. A filmekben ezek a génelváltozások vagy mutációk sok esetben Godzilla szerű szörnyeket vagy emberfeletti erőhöz, mint pl. az X-Men-hez vezetnek, de a valóságban sokkal inkább eredményeznek halálos betegségeket, mint pl. a rák vagy a születési rendellenességek.

A mutációk és génhibák további okai lehetnek az olyan anyagok, mint pl. a szén, amely a megégett táplálékon keletkezik. A szén ugyancsak behatol a sejtekbe, ezzel károsítva génjeinket, ami végbél- és más rákfajtákhoz vezethet. A nap UV-sugárzása szintén károsítja a géneket és olyan betegségekhez vezethet, mint pl. a bőrrák.

Honnan erednek saját génhibáink?

Ezek a hatások egy életen át változtathatnak egyes géneket, ezzel zavarva működésüket, de génhibáink nagy részét szüleinktől örököljük. Minden magzat a petesejt megtermékenyítés pillanatában génjeinek egyik felét az édesanyától, a másik felét édesapjától kapja, így együttesen megalkotva egy új embert, aki mindkét szülő tulajdonságaiból örököl néhányat. Ezekkel a génekkel együtt sajnos a génhibák is öröklődhetnek, ezért előfordulhat, hogy pl. egy szívinfarktust okozó génhiba az apától a fiúban, és aztán az unokában is megtalálható, így minden generációban betegséget okoz. Az öröklődés valószínűségét viszont a véletlen szabályozza, így megesik, hogy az egyik unoka örökli a génhibát, a másik viszont nem.

Ebből kifolyólag minden ember egyedi és a különböző génhibák együttesének következményeképpen mindenkinek más egészségügyi gyengeségei vannak. A legújabb technológiáknak köszönhetően lehetőség van ezeknek a hiányosságoknak a felderítésére, ezzel azonosítva a személyes betegségkockázatok mivoltát. Eme tudás birtokában lehetőség van megelőző intézkedések bevetésére, amelyeknek segítségével sok esetben elkerülhetők a betegségek. Ez a következő lépés a prevenciós gyógyításban és az új generációja az egészségmegőrzésnek.

Share This