GYIK
Gyakran Ismételt Kérdések
Általános
Mire kell figyelni a genetikai tesztek ajánlása során?
Függetlenül attól, hogy van-e genetikai tesztünk, vagy egy másik szolgáltatótól, van néhány kérdés, amit előzetesen tisztázni kell, hogy megvédje magát a felesleges vagy könnyed genetikai vizsgálatoktól. További részletekért olvassa el az alábbi kérdéseket.
Az összes releváns gént tesztelik?
Ez az egyik legfontosabb pont. A klinikai gyakorlatban meglehetősen gyakori, hogy egy kisebb genetikai analízissel kezdődik a vizsgálat, és kezdetben egyetlen génhiba tesztelését végzik. Vagy egyetlen gént tesztelünk, bár több olyan kockázati gén létezik, amely hibás lehet. Ezekben az esetekben a genetikai tesztek érvényessége korlátozott, mivel az a tény, hogy egy adott génnek nincs hibája, nem jelenti azt, hogy nincsenek más, a betegséggel kapcsolatos gének.
A genetikai hiba eléggé gyakori ahhoz, hogy igazolja a genetikai teszt?
Ez egy fontos pont, amelyet gyakran nem veszünk figyelembe. Néhány génhiba olyan ritka, hogy egy genetikai teszt egyszerűen nem indokolt. Vegyük például az örökletes fruktóz intoleranciát. 20.000 emberből körülbelül egy-egy hibája van a releváns génben, ami azt jelenti, hogy csak egynek a húszezerből van értelme megcsináltatnia. Genetikai vizsgálataink ezen tények figyelembevételével állítottuk össze. Minden génhiba gyakoriságára vonatkozóan a Novogenia laboratóriumi ajánlat elemzése megtalálható az oldalainkon.
Megfelelő tanácsadást nyújtanak?
Könnyen érthetőek az eredmények?
Fokozott a betegség kockázata ... - most mi lesz?
Ez egy orvosi szolgáltatás vagy „csak egy szórakoztató” teszt?
Tudományosan validálták a genetikai teszteket?
A megelőző programok orvosi felügyelet alatt állnak?
Adatai biztonságban vannak?
Hol végeztethetek elemzést?
Mi az az oxidatív stressz?
A SOD2 gén például semlegesíti a mitokondriumokban lévő szabad gyökök szuperoxidját.
A GPX1 gén semlegesíti a szabad szöveteket más szövetekben.
A májban lévő GST * enzim a más szövetekben lévő más szabad gyököket semlegesíti.
Lehetőség van az oxidatív stressz mérésére is. Mindegyiknek előnyei és hátrányai vannak.
1. A szabad gyököket közvetlenül a vérben vagy a vizeletben mérjük.
– A probléma az, hogy a sejtekben az oxidatív stressz-problémákat nem ismerik fel és nem mérik.
2. Az egyik a szabad gyökök okozta károsodást méri.
– Itt is hiányos a kép, attól függően, hogy hol mérik.
3. Az egyik, a gének által létrehozott antioxidáns enzimeket méri.
– Nagyon közvetett lehetőség.
Attól függően, hogy melyik tesztet végezték el, a kép változik, mivel túl sok különböző oxidatív stressz létezik.
Az oxidatív stresszt különböző tényezők indíthatják be:
4. Dohányzás
5. Versenysport
6. Alkoholizmus
7. Rossz étrend
De ezek a kockázati tényezők nélkül is hiányozhat a genetikai védelem:
8. Genetikai variáció
Elemezzük a genetikai variációkat, és ezért tudjuk, hogy a testnek alapvető védelme van-e az oxidatív stressz ellen. Ha nem, módosítjuk a környezetet és az étrendet, hogy ellensúlyozzuk a hiányzó védelmet. Amikor a gének rendben vannak és mégis megnövekedett a stressz, valószínűleg azt jelenti, hogy egy további kockázati tényező növeli az oxidatív stresszt, így a gének nem tudnak harcolni vele.
Milyen emberi mintaanyag szükséges a genetikai elemzéshez?
Hogyan kommunikáljuk a genetikai eredményeket?
Érteni fogom a genetikai elemzésem eredményeit?
Megszakíthatom a genetikai elemzést, miután elküldtem a nyálmintámat?
Tippek és trükkök a nyálgyűjtéshez
Mennyibe kerül az elemzés és mit tartalmaz az ár?
Hogyan működik pontosan a génelemzés?
Milyen szakképesítése van a személyzetnek?
Mi történik pontosan az elemzés során?
Mennyi gént elemeznek?
Hogyan alakult a cég, illetve a genetikai elemzés ötlete?
Hány ügyfele van a Genosense-nek? A Genosense egy adott célcsoportra irányul? Erős a versenyhelyzet?
Bővül a mikrotápanyagok kiválasztása a jövőben?
Aminek nincs értelme…
Rendszeresen kell tesztelnem a génjeimet?
Szeretném egyáltalán megtudni a betegség kockázataimat?
Az elővigyázatosság többet számít, mint az általános egészségügyi javaslatok?
A genetikai hibákat elég gyakran tesztelik?
Kijavíthatom genetikai hibáimat?
Félnem kell az eredményemtől?
Milyen eredményeket / visszajelzéseket kapnak az ügyfelek (az összeférhetetlenségekre és az allergiás kockázatokra utaló jelzések, az étrendre vonatkozó tanácsok, étrend, sport ajánlások)?
Laboratóriumunk több mint 3000 különböző genetikai elemzéssel rendelkezik, így a válasz igen változatos. A legnépszerűbb programok, a súlycsökkentés és a genetikailag egészséges táplálkozás olyan kérdésekre kap választ, mint például:
- Ön a zsírtól hízik – mert túl nagy az élelmiszerek zsírtartalma –, vagy ellenáll ennek?
- Ön a szénhidráttól hízik – mert túl magas a szénhidrát aránya az élelmiszerben – vagy ellenálló ezzel szemben a szervezete?
- Mennyire hatékony a sport vagy a kalória csökkentése a fogyásban?
- Mennyi edzés és milyen sport a leghatékonyabb önnek, a fogyás érdekében?
- Melyik több mint 900 féle élelmiszer nem jelent problémát a súlya szempontjából, és melyeket kell elkerülnie?
- Milyen tápanyagokra van szüksége, és melyek különösen egészségtelenek a szervezete számára?
- A több mint 40 összetevő figyelembevétele után több mint 900 féle élelmiszert értékelünk ki, a személyes egészségügyi helyzetére való tekintettel.
- Melyek az élelmiszerek szokásos pozitív összetevői (például omega-3 zsírsavak) – ezek valóban lehetnek negatív hatással az ön számára?
- Mely mikrotápanyagok szükségesek önnek, milyen dózisban, az egészségügyi kockázatok ellensúlyozására vagy a saját genetikai erősségének támogatására?
- Továbbá 40 genetikailag személyre szabott főétel vagy akár 100 genetikailag adaptált recept is önre vár, hogy fogyjon, vagy csak megtartsa a súlyát.
Miért hatékonyabb az adott anyagcsere-profilhoz igazított táplálkozás, mint a szokásos étrend? Van erre tudományos bizonyíték?
Biztonság
Komolyak a genetikai tesztek?
Az országok többsége nem rendelkezik a genetikai tesztelésre vonatkozó jogszabályokkal, és ezekben az országokban a genetikai tanácsadás és az adatbiztonság minőségi szabványaira, teljességére és tartalmára vonatkozó szabályok sincsenek. Ez az ellenőrzés hiánya természetesen a genetikai tesztek minőségében és az azt követő tanácsadásokban is megfigyelhető, melyeket különböző szolgáltatók nyújtanak. Miközben számos külföldi genetikát tesztelő cég saját kezébe veszi minőségbiztosítását, minden Genosense-elemzést kizárólag az Osztrák Szövetségi Egészségügyi Minisztérium által jóváhagyott és több más hatóság által hitelesített Novogenia laboratóriumai végeznek. Ez az elv természetesen tükröződik genetikai vizsgálatunk minőségében, megbízhatóságában és hasznosságában.
Mennyire vannak biztonságban az adataim?
Az adatok biztonsága különösen fontos a genetikai elemzés és a legmagasabb prioritás szempontjából. Ezért számos biztonsági intézkedést integráltunk folyamatunkba, hogy biztosítsuk az adatok biztonságát. Például az ön személyazonossága és az elemzés eredményei külön tárolódnak, és közvetlenül a jelentés nyomtatása előtt kerülnek összeállításra.
Hogyan védik az ügyfelek személyes adatait?
Először is, tanúsítvánnyal rendelkező humángenetikai laboratóriumunk van, amelyet az osztrák állam ellenőriz és ISO 15189 tanúsítvánnyal is rendelkezik. Az információkat beérkezéskor szétválasztjuk. A személyes adatokat egy szerveren tároljuk, a genetikai adatokat pedig egy másikon. Ha egy hacker ellopná az adatokat az egyik szerveren, telefonkönyvet vagy genetikai betűk keverékét kapná, amelyek haszontalanok, a személyre való hivatkozás nélkül. Minden számítógép védve van a hozzáférés ellen, minden tevékenységet rögzítünk, és minden alkalmazottnak orvosi, titoktartási kötelezettsége van. Azokkal az ügyfelekkel, akik nem elégedettek ezzel, lehetőségük van arra, hogy hogy az elemzés után az adatait megsemmisítsük.
Étellista
Miért van az x-szel jelölt terméknél két zöld mosoly az élelmiszerlistában, bár intoleráns / allergiás az x termékre?
Az ábra helyes, mert ebben a példában a tej elvileg jó önnek, mivel több kalciumra lehet szüksége, mint bárki másnál. De nézze meg ugyanazon a vonalon: egy figyelmeztető jel azt jelzi, hogy óvatosnak kell lennie a tejtermékek fogyasztásakor, a tolerancia miatt. Ha nem tud tejtermékeket fogyasztani, a listában érdemes megnézni egy alternatív, magas kalcium-koncentrációjú terméket, és kerülnie kell a laktózmentes tejtermékeket.
Miért kapunk néha olyan eredményt, hogy pl. valaki nem ehet csokoládét, de a csokoládészósz jó neki?
Ennek oka az általában elfogyasztott mennyiség. Vegyünk példaként rágógumit és 1 nagy pohár Coca cola-t. Mindkettő ugyanolyan cukortartalmú (10%) lehet, de az elfogyasztott cukor abszolút mennyisége eltérő:
1 Rágógumi: 3 g, ebből 0,3 g cukor. >> teljes bevitel: 0,3 g cukor;
1 Nagy pohár Coca Cola: 500ml, ebből 50 g cukor. >> teljes bevitel: 50 g Cukor.
Természetesen figyelembe kell venni a rossz alapanyagok mennyiségét, a relatív tartalmat.
Néhány csepp csokoládészósz fagylalton összehasonlítva egy fél tábla csokoládéval, egyszerűen eltérő eredményeket mutat a szervezetben, még ha az anyagtartalom azonos is.
A táblázatban szereplő élelmiszerlistán belül néha van olyan étel, amit nem lehet, például burgonyát olajjal, majd az étlap menüelemben azt mondja, hogy hasábburgonyát ehet. Miért van ez az ellentmondásosnak tűnő eredmény? Foglalkoznunk kell az étkezésen belüli arányokkal, ezért ehetjük ezt?
Miért nincs főtt vagy sült tojás, csak csirke tojás, tészta tojással?
Próbálja ki a DNAnutriControl portált, amely jóval több elemet tartalmaz.
Az ügyfélnek lehetősége van arra, a „bab saláta bármilyen mennyiségben”-hez, de NEM engedélyezett a listáján: lima bab, fehérbab, csicseriborsó, veteménybab; mit tehet?
Nem vagyunk biztosak abban, hogy mit jelent a nem megengedett lista; a jelentésünkben nincs ilyen lista.
A zsírrészben a repceolaj, a mandula félék, az alacsony zsírtartalmú majonéz nincsenek benne, ami azt jelenti, hogy eheti?
Nem. Ez csak azt jelenti, hogy ezek a tételek nem képezik részét a jelentésnek. Próbálja megtalálni őket a DNAnutriControl portálon.
Miért mindig az étellistában szereplő halak a legsúlyosabban érintettek, ha valaki érzékeny a zsírra? Van, aki ehet húst, de halat nem, pedig általában a halak zsírtartalma alacsonyabb.
Ismét figyelembe kell venni a zsír, a szénhidrát és a fehérje arányát. A rendszer bonyolultabb, mint a „zsírra érzékeny” >>> „kerülje el a zsírtartalmú termékeket”. Kiszámítjuk az ideális arányt a zsír, a szénhidrát és a fehérje között, és minden tételt elemzük az ideális arány és a tipikus adagméret alapján.
NutriMe Weight Management
How is the NutriMe Weight Management prepared?
NutriMe Weight Management is made from biological materials and plant fibers.
For what purpose is NutriMe Weight Management useful?
This medical product demonstrably supports your losing weight efforts when you reduce the calories or fat intake, and also helps you maintain your weight if you pay attention to a balanced diet and lifestyle. NutriMe Weight Management is therefore not a free ticket for overindulgence, but increases your success in lifestyle changes with the same effort.
NutriMe Complete
Nehézen nyelem le a NutriMe Complete kiegészítőt.
Általában ajánlatos vízzel bevenni a NutriMe Complete-t.
A NutriMe Complete segítségével a Genosense táplálékkiegészítőket is nyújt. Pontosan mit ad nekem a NutriMe Complete?
Az étrendre vonatkozó genetikai programnak minden esetben meg kell próbálnia minden táplálkozási igényt kielégíteni. Ebből kifolyólag először ezzel foglalkozunk. Hosszú listákat kap a géneken alapuló táplálékokról, amelyek azt mutatják, hogy az élelmiszerek főleg egészséges vagy egészségtelen összetevőket tartalmaznak-e az ön számára. Ha 100% -ban követi ezt a listát, az élelmiszer-követelményeknek meg kell felelniük. Bizonyos helyzetekben nem mindig lehetséges a listák követése, vagy néha helytelenül is választ. Néha az élelmiszer tápanyagtartalma nem olyan magas, mint amennyire szüksége van, az idő és a költségoptimalizált növénytermesztés miatt. Ezért készítünk személyre szabott étrend-kiegészítőket, hogy minden esetben pontosan kielégítsük szervezete tápanyagigényét.
A NutrieMe kiegészítők vízben oldódó vitaminokat tartalmaznak. A túlzott bevitellel áthaladhatnak a testen? Ha igen, akkor soha nem épülnek be?
Valójában létezik egy úgynevezett „felső tolerálható határérték”, gyakorlatilag bármely szokásosan alkalmazott vitamin és ásványi anyag esetében. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Ügynökség (EFSA) tudományos áttekintést tesz közzé az elfogadható felső határról, amelynél (még ha hosszú időn keresztül naponta is beveszik) nem következnek be mellékhatások. A vízben oldódó vitaminok esetében is megengedett felső beviteli (UL) határértékeket kell figyelembe venni.
Tisztában vagyunk az elfogadható felső határokkal, és ezek alatt a határértékek alatt maradunk (gyakran messze ettől).
Néhány példa:
C-vitamin: UL = 2000 mg / nap –––– Maximális dózis = 260 mg
B6-vitamin: UL = 25mg –––– Maximális dózis = 4 mg
B12-vitamin: UL = 1000µg –––– Maximális dózis = 10 µg
Kalcium: UL = 2500mg –––– Maximális dózis = 1800 mg
Néhány UL valójában sokkal alacsonyabb, mint a magnézium esetében. Itt az UL 350 mg, így a termék / kiegészítő soha nem haladhatja meg ezt. Ne feledje, hogy a piacon vannak kiegészítők, amelyek legfeljebb 720 mg-ot tartalmaznak! Így a vízben oldódó vegyületek esetében is figyelembe kell venni az elfogadható felső értéket.
A kiegészítők az A, D3 és E vitaminokat is tartalmazzák, amelyek zsírban oldódó vitaminok. Ezeket általában nem szabad naponta bevenni, mivel nem haladnak át egyenesen a testen, és a szervezet nem tudja felhasználni a májban és a zsírszövetben lévő felesleget. Igaz ez?
Az alábbiakban ismertetett felső szintek is ismertek:
E-vitamin: UL = 300mg –––– maximális dózis = 60 mg
A-vitamin: UL = 6000 µg –––– maximális dózis = 2500 µg
D3-vitamin: UL = 50 µg –––– maximális dózis = 25 µg
Ez egy fontos kérdés, amit figyelembe kell venni, mivel egyes kiegészítők napi 500 µg-ig terjednek. Ezért, ha jóval az egyén számára egészségtelen, a napi – élethosszig tartó – szint alatt maradunk, akkor biztosítjuk a megfelelő ellátást (különösen, ha nagyobb a szükséglet) és megakadályozzuk az anyag túladagolását. Abban az esetben, ha szeretne elmélyülni a kérdésben, ezen a linket hasznos információkat talál:
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.2903/j.efsa.2015.4149/epdf
Aggódom, hogy ha a tömény kiegészítőket naponta vesszük be, akkor ezek a zsírban oldódó vitaminok fokozatosan beépülnek a szervezetbe. Ez mérgező lehet, és egészségügyi problémákhoz vezethet. A kutatók nem aggódnak ezeknek a vitaminoknak a testben való beépülésében, és ha nem, miért nem?
Mivel jóval a felső tolerálható hosszú távú beviteli határértékek alatt maradunk, ami még az ilyen kiegészítőkben gazdag étrendet is lehetővé teszi, az egészségtelen felhalmozódást megakadályozzák.
A D-vitamin RDA felső szintje nagyon alacsony. A felesleg mérgező lehet a szervezetnek. Gyermekek is bevehetik, vagy mérgező a számukra?
Az A-vitamin felhalmozódása negatív hatással lehet-e a látásra?
A 6000 µg feletti bevitel hosszú távon egészségügyi kockázatot jelent. A maximális dózisunk 2500 µg, ami kevesebb, mint ami az egészségre ártalmas lehet. A-vitamin: UL = 6000 µg –––– maximális dózis = 2500 µg
Van-e bármilyen előnye az E-vitamin szedésének, mivel szinte minden étrendben (növényi olaj) van, és nem a vitaminok általában azok, amik nem elégségesek?
Félreértés, hogy ha mindenki megkapja a szokásos ajánlott vitaminmennyiséget, akkor tökéletesen szállítja ezt a vitamint. A genetikából megtudjuk, hogy az emberek szükségletei igen változatosak. Az E-vitamin egy erős antioxidáns, amely megvédi a sejtfalakat a szabad gyököktől. Ezek zsírrétegekből állnak, így a zsírban oldódó vitamin jó hatóanyag.
A legtöbb embernek jó védelme van a szabad gyökökkel szemben, mert gének felismerik és semlegesítik őket. Ennek fontos génjei a SOD2, GPX1, GSTT1, GSTP1, GSTM1 és NQO1. Ha ezek jól működnek, a test védve van, és a normál mennyiségű antioxidáns elegendő. Ez az, amit a gyógyászat és a táplálkozás jelenleg az átlagos és a normál állapotnak tekint, és így minden ajánlás azzal a feltételezéssel készül, hogy ezek a gének mindenkinek megfelelően működnek. A valóság az, hogy sok embernek genetikai hibája van ezekben a génekben, ami csökkenti a védelmet. Genetikájuk és a vitaminok normál mennyisége nem elegendő a megfelelő védelem biztosításához. Ezekben az esetekben magasabb a napi mennyiség, hogy ellensúlyozzuk a hiányzó genetikai védelmet.
Néhány példa:
1) A lakosság 20% -a rendelkezik az LCT gén genetikai variációjával, ami a laktóz intoleranciához kapcsolódik. Ez azt eredményezi, hogy naponta 280 mg-mal kevesebb kalciumot fogyasztanak. Ezt ellensúlyozzuk 280 mg-mal többet adva, hogy bevitelük ugyanannyi legyen, mint a többi genetikai variáció nélkül.
2) A normális mennyiségű szelén és a működő GPX1, a géneket megvédik bizonyos szabad gyököktől. A GPX1 egy úgynevezett „szelenoprotein”, és szelént kell építenie. Ha egy személynek bizonyos genetikai variációja / hibája van a GPX1 génben, a funkció csökken. A szelén normál mennyisége ezáltal alacsonyabb GPX1 aktivitást és szabad gyökök védelmét eredményezné. Ezen túlmenően ezekben az egyénekben a szelénveszteség nagyobb a szervezetben. A tudomány kimutatta, hogy a szelén mennyiségének növelése egy hordozóban egy GPX1-gén variációs hordozón visszaállíthatja a GPX1 funkcióveszteséget és ellensúlyozhatja a megnövekedett szelénveszteséget. Szóval ez az, amit csinálunk. Végül 2 különböző, 2 különböző genetikai profillal rendelkező embernek 2 különböző mennyiségű szelént adunk, majd ugyanazt a GPX1 aktivitást és védelmet kapjuk a szabad gyökökkel szemben.
Tehát a genetika tudomány feltárása előtti általános bölcsesség az volt, hogy ha mindenki megkapja az egyes vitaminok és ásványi anyagok RDA-ját, akkor mindenki optimálisan van tápanyagokkal ellátva. A valóság azonban az, hogy néhány ember számára ez elegendő, és néhányunkra nézve ez anyagcsere hiányt jelent.
Az emberek az étrend-kiegészítők alkalmazása előtt végezzenek először vérvizsgálatot, hogy értékeljék a zsírban oldódó vitaminhiányokat?
Mint ilyen, igyekszünk mindent megváltoztatni a táplálkozással kapcsolatban. A vérvizsgálat jó áttekintést ad a status quo-ról. Vannak-e hiányosságok, amelyekkel foglalkozni kell? A „probléma” az, hogy a status quo ismerete nem befolyásolja az ajánlásokat, mivel ezek a hiányosságok az új táplálkozással, és ha nem az ezzel, a kiegészítőkkel kerülnek megoldásra. Ennek következtében a vérvizsgálat előtt érdekes lehet, de orvosi szempontból releváns. Amit tehetünk, az egy vérvizsgálat 1-2 hónappal később. Ezután képesek vagyunk az eredmények alapján megváltoztatni a receptet, hogy jobban finomhangolhassuk, hogy mi kerüljön valójában a véráramba. A probléma az, hogy a vérben a vitaminok mérése meglehetősen drága. A teljes panelt 320 euró. A laboratóriumban sok kísérletet végzünk (kiegészítõkkel korrelált vérvizsgálatok), de a beviteli üzenet az, hogy nem minden ember reagál a kiegészítőkre a tervezett módon.
Allergy Sensor
Be lehet építeni az Allergy Sensor eredményeit a DNC csomagba?
Amit kínálunk, az Allergia Sensor és a DNC elemzés együttes megrendelése; ebben az esetben az Allergy Sensor eredményét megvárjuk és integráljuk a genetikai elemzésbe. A jelentés befejezése késleltetheti ezt a helyzetet. Amennyiben így szeretné a teszteket, kérjük világosan jelezze ezt a megrendelés során.
Food Print – Élelmiszer hatások
A Food Print hatás eredményei integrálhatók a DNC csomagba?
A Food Print eredményeket nem lehet integrálni a DNC csomagba, mivel azok olyan élelmiszerekre vonatkoznak, amelyekre valaki jelenleg rosszul reagál. Ezt rövid távú szigorú étrenddel semlegesíthetjük; ezért itt nincs értelme az integrációnak.
Baba
Hány betegséget lehet tesztelni?
Számos országban az anyagcsere-szűrést – ahol körülbelül 5-22 betegséget észlelnek – összekeverik a DNS-teszttel. Egy DNS-tesztben a csecsemőket érintő betegségeket észlelik: például a fenilketonuriát, amely minden 5000-ből 1-et érint, és amelyet csak korrigált TÁPLÁLÁSSAL lehet kezelni a fogyatékosság megelőzése érdekében! Az Egyesült Államokban, ahol 45 betegséget szűrnek, ebben a vonatkozásban fejlettebb, tehát több betegséget vizsgálnak. A 111 ilyen típusú újszülöttkori, genetikai eredetű anyagcsere betegség szűrésével tehát, a világ legszélesebb körű vizsgálatával rendelkezünk.
Nutrition Sensor
Mi történik, ha több fehérjét eszünk, mint a szénhidrátokat vagy a zsírt, mivel a fehérjék nem közvetlen energiaszolgáltatók, hanem a sejtek építőanyagai?
A túl sok fehérje is elhízáshoz vezethet, ezért szabályozni kell a fehérje mennyiségét. Rengeteg olyan eset áll rendelkezésre, ahol a testépítők napi hatszor isznak fehérje shake-et, de nem edzenek, ezért híznak. Csak akkor lehet sikeresen fogyni, ha a makrotápanyagok mennyisége kiegyensúlyozott. Ha ettől eltér, nem tudjuk hogy milyen hatások jelentkezhetnek, mivel ezt nem teszteltük.
Mit kell szem előtt tartanom és/vagy óvatosnak lennem, amikor egy élelmiszercsoportot eltávolítok az étrendből?
Az étrendben bekövetkező bármilyen változást és bizonyos élelmiszercsoportok eltávolítását gondosan kell kezelni annak érdekében, hogy biztosítsuk a megfelelő tápanyagok bevitelét, a jó egészség érdekében. Általában azt javasoljuk, hogy az ügyfél konzultáljon egy képzett táplálkozási terapeutával, aki további táplálkozási és kiegészítő tanácsokkal tudja támogatni az IgG eredményeit. Azt is javasoljuk, hogy az ételeket a lehető legjobban változtassa meg. Különböző ételek fogyasztásával növeli a fontos vitaminok és ásványi anyagok számát az étrendben, és csökkenti az egyes élelmiszerek intolerancia kockázatát.
Honnan származnak a különböző élelmiszerek tápértékei?
Adataink a német Német Tápanyag Adatbázis-ból (https://www.blsdb.de) származnak, amely Németország elismert és elfogadott táplálkozási táblázata.
Honnan származnak az egyes tápanyagokra vonatkozó információk a menüelemekből? Mi a menüösszetétel alapja?
Ezek is a német Német Tápanyag Adatbázis-ból származnak. A mért értékek mindig átlag ételekből származnak.
Miért kapunk néha olyan eredményt, hogy pl. valaki nem ehet csokoládét, de a csokoládészósz jó neki?
Ennek oka az általában elfogyasztott mennyiség. Vegyünk példaként rágógumit és 1 nagy pohár Coca cola-t. Mindkettő ugyanolyan cukortartalmú (10%) lehet, de az elfogyasztott cukor abszolút mennyisége eltérő:
1 Rágógumi: 3 g, ebből 0,3 g cukor. >> teljes bevitel: 0,3 g cukor;
1 Nagy pohár Coca Cola: 500ml, ebből 50 g cukor. >> teljes bevitel: 50 g Cukor.
Természetesen figyelembe kell venni a rossz alapanyagok mennyiségét, a relatív tartalmat.
Néhány csepp csokoládészósz fagylalton összehasonlítva egy fél tábla csokoládéval, egyszerűen eltérő eredményeket mutat a szervezetben, még ha az anyagtartalom azonos is.
DNA Csomag
Mit lehet megtudni ezzel a DNS-teszttel, tehát a DNAnutri csomaggal?
A személyes erősségek és gyengeségek kimutatása. Kiderül:
1) Vajon a sok zsírt tartalmazó élelmiszerek esetemben elhízáshoz vezetnek?
2) Inkább a szénhidráttól hízok?
3) Fogyásomhoz mi a legjobb arány a zsírok, a szénhidrátok és a fehérjék terén a táplálkozásban?
4) A kalóriacsökkentés (kevesebb evés) hatékony a fogyásban?
5) Mennyire hatékony a sport a fogyáshoz?
6) Mire kell összpontosítanom a programomban, hogy hatékony legyen: kevesebbet egyek vagy többet sportoljak?
7) Milyen sportra van szükség az izomtömeg megtartásához?
8) Hogyan tudom könnyen megváltoztatni a diétát, étkezést, hogy a lehető legjobban használjam a genetikai potenciálomat?
9) Milyen ételeket (az 1100-nál nagyobb választékból) tudok gond nélkül tudok enni, és melyeket kell csökkentenem a fogyáshoz és a súlymegtartáshoz?
10) Hogyan veszíthetek a programommal 2,2-szer több súlyt, a normál táplálkozási konzultációhoz képest?
Weight Sensor
Az elhízást számos gén okozza. Elegendő-e csak 8 gént tesztelni?
Mely kritériumok szerint ajánlott a „tétel” száma és elosztása?
A genetikától függően a kalóriacsökkentés magasabb (akkor kisebb fizikai aktivitás) vagy alacsonyabb (akkor több fizikai aktivitás). Ha például a kalóriacsökkenés 400 kcal, és a fizikai aktivitás nélküli alapvető metabolikus sebesség 1500 kcal, akkor így számolunk:
1) Vegyük az alapvető anyagcsere-sebességet a céltömegnél, ami gyakran alacsonyabb, mint a jelenlegi alapanyagcsere. Például: 1300 kcal, majd hozzáadjuk a fizikai aktivitást, hogy fenntartsuk a súlyt, például 100 kcal = 1400 kcal.
2) Ezt a számot osszuk 20 tételre, hogy megkapjuk a tételenkénti kalóriamennyiséget. Ebben az esetben: 1400 kcal / 20 = 70 kcal.
3) Aztán vegyük az alapvető anyagcsere számot, és vonja le a kalóriacsökkentést: 1500-400 = 1100 kcal.
4) Ezután számolja ki, hogy hány tételt tartalmaz: 1100/70 = 15,7 tételek = 16 elem a fogyáshoz.
5) Tehát ez azt jelenti, hogy 16 tétel fogyáshoz, 20 a súlymegtartáshoz, és a két alkalmazott hét 16 és 20 közötti érték lesz.
A gének nagyobb hatást gyakorolnak a testtömegre, mint a környezeti hatások, az étkezési szokások vagy a bélbaktériumok?
A DNAnutriControl által a honlapunkon végzett tanulmányban nincs forrásmegjelölés. Ki végezte a tanulmányt, mikor és hol? Kik voltak a résztvevők?
Bár a program több, mint 200 független egyetemi tanulmányon alapul, saját hatásvizsgálatunkat végeztük el. A tanulmány még nem publikált, ezért nem nevezhetjük meg a forrásokat. Már említettük, hogy a német táplálkozási szervezet szerint, az eredmény 2,4-szer nagyobb súlycsökkenést eredményez, mint egy hagyományos táplálkozási konzultáció.
Végül nem a kalóriahiány dönt a fogyásról?
Ennek alapján az ún. koncepció mindig az volt, hogy ha 2000 kcal beviszünk, és csak 1500-at égetünk el, akkor 500 kcal-t kapunk. A genetikából tudjuk, hogy azért ez összetettebb. Lehet, hogy ez 500 extra kalória zsír, és a test nem veszi fel a genetikai szabályozás miatt. Ezt jól láttuk a zsírérzékenység vizsgálatában. Ugyanakkor a sport miatt a kalóriahiány nem minden emberben azonos. A genetikából tudjuk (és a fitneszközpont tulajdonosok ezt rendszeresen megerősítik), hogy amikor két barát együtt lemegy a fitneszközpontba, hogy fogyjon, és ugyanazt a sporttevékenységet végzik, a siker akár háromszor is változhat. Az egyik egy kilót, a másik akár 3 kg-ot is veszít ugyanannyi idő alatt. Papíron feltételezhető, hogy mindkettő ugyanannyi kalóriahiányt hozott létre, amikor ugyanazt a kalóriát égették a gépeken. Ugyanígy van a kevesebb táplálékkal. Egyesek energikusan élnek és hatékonyan használják az akkumulátort. Mások az élelmiszer-feldolgozással tartalék üzemmódba váltanak, csökkentik az alapforgalmat és ezáltal a nap folyamán felhasznált kalóriák számát. A tartalék üzemmód miatt a fogyás hatásossága csökken.
Milyen visszajelzéseket kapnak a DANN étrendjét követő ügyfelektől?
Itt bőven talál visszajelzéseket: Weight Sensor beszámolók
Hányféle táplálkozási típust határoznak meg és ezek mennyire széles körben elterjedtek %-ban?
• Zsírérzékenység
• Szénhidrát érzékenység
• Az éhségérzet intenzitása
• A teljesség érzésének intenzitása
• A kalóriában gazdag étkezési hajlam
• A snack tendenciája
• A jo-jó effektus erőssége
• A zsírok szervek közötti tárolására való hajlama
• A sport hatékonysága a fogyásban
• A kalória csökkentésének hatékonysága a fogyás érdekében
• Az izomtömeg elvesztésének hajlama
A sávokból 6561 különböző lehetséges eredmény található, ezért gyakorlatilag minden személynek saját eredménye van. Ezenkívül a jelentésben szereplő számok a testtömegre és az anyagcsere sebességére igazodnak, így valóban végtelen a végeredmények száma.
Csak a táplálkozási elosztásra nézve nyolc különböző típusra jutunk:
Az étrendet ezután erősen befolyásolja az anyagcsere, valamint a fogyás csökkenése a kevesebb kalória és a sport okozta fogyás miatt. Ezért gyakorlatilag mindenki másként eszik, még akkor is, ha több embernek például a 49% / 31% / 20% -os tápanyag-eloszlása van.
Performance Sensor
Milyen előnye van a DNS-elemzésnek, amikor a sportról van szó?
„Akik többet gyakorolnak, mint a többiek, jobb sportteljesítményt érnek el. A genetikai erősségek és gyengeségek csak akkor jelentkeznek, ha hatékonyan működnek. Például egy sprinter 5-ször nagyobb valószínűséggel juthat ki egy világversenyre, ha rendelkezik „sprint génnel”, mint egy másik rossz génnel rendelkező sportoló. Hasonlóképpen, genetikai különbségek vannak a sérülés, az oxidatív stressz, az optimális kalóriaeloszlás, a mikrotápanyag-szükségletek és a testtömeg tekintetében, ami jelentős különbségeket okozhat az atlétikai teljesítményben. A test erősségeit és gyengeségeit ismerve ezek kihasználhatók a jobb teljesítmény eléréséhez.”
Hogyan takaríthat meg pénzt ezen egy ügyfél?
„Ez egy egyszeri, életen át tartó génelemzés, amelyet nem kell megismételnie. A pillanatképet nyújtó vérvizsgálatokhoz képest a genetikai elemzés életre szóló eredményt ad. Tehát, ha egy további 15 éves sporttevékenységet feltételezünk, amelyhez az elemzés hozzáadott értéket jelent, az elemzés csak 3 euró havonta a karrier többi részében.”
Mi a legnagyobb előnye?
Jobb teljesítmény a versenyképes sportokban.
Sok fizikai aktivitást végzek - heti 4-6 alkalommal. Általában hetente kétszer crossfitet, hetente kétszer nagy intenzitású intervallum edzést, és hetente kétszer kétórás erő- és állóképesség javító edzést. Az ajánlott kcal-szám is elegendő azokon a napokon, amikor HIIT-t csinálok, vagy két órányi edzést (általában erő majd állóképesség)? Emellett naponta az ajánlott átlagos kalóriabevitel is rendben. Ez így egy heti átlag. Mi van, ha több kcal-t égetek a fizikai aktivitással? Jól értem, hogy a kalóriahiány esetén az edzés ellentmondásos, ezért extra kalóriákat kell felvennem ennek ellensúlyozására?
„Itt az ön extra fizikai aktivitása felgyorsítja a súlyvesztés sikerét, ha a programnak megfelelően fogyaszt. Sajnos a kalóriahiányos edzés nem kerülhető el, mert ez az egyetlen módja a fogyásnak. Ha az extra edzés miatt kissé szeretné beállítani a programot, akkor ezt teheti: Értékelje a további energiafogyasztást a heti mennyiségű kalória FELETT, amit sportolni akar. Használhatja a fizikai tevékenységek listáját.
Példa:
A genetikai vizsgálat szerint naponta 200 kcal-t kell égetnie. Ez hetente 7 x 200 = 1400 kcal.
Egy hét múlva összesen 9 órára fut, 488 kcal óránként. Hetente, ez a következő energiafogyasztás: 488 x 9 = 4392 kcal. Olvassa el, hogy mennyi extra energiát fogyasztott ennek alapján: 4392 – 1400 = 2992 kcal égett extrán, hetente. Hány kcal ez a naponta? 2992/7 = 427 kcal égett extra naponta.
Rendszer:
Ellenőrizze, hogy hány kalória van előírva az ön számára. Tegyük fel, hogy egy tétel 100 kalória. ha 4,27-et kerekít, 4 tételt ehet.
Menüportál:
Növelje az anyagcsere sebességét kb. 427 kcal-ra, és tervezze meg az edzésprogramját a portálon. A számokat módosulni fognak.”
Receptkönyv
A receptkönyvben csak gramm információ van és nincs tétel. Hogyan értsem ezt?
A receptkönyvet alternatív étrenddiagramnak is tekinthetjük, és nem lehet az elemekkel kombinálni. Kérjük, használja VAGY a receptkönyvet, VAGY a portált, VAGY az tételrendszert. A keverés nem lehetséges, mivel minden más számítási rendszeren alapul.
DNAnutriPlus portál
Miért említi a portál az adagokat és a súlyt, és nem a tételeket, ahogyan a füzet működik? Ezt nagyon zavarónak találom.
A portál előnye, hogy változó. Ha többet fogyaszt, és egy másik elemből kevesebbet, akkor az is rendben van. A portál alapján ezt megteheti, a füzet használatakor sajnos nem.
0 élelmiszer tétel van, amelyet tetszőleges számként tekintünk meg a füzetben, de amikor ezt egy menübe helyezem, vagy más ételeket cserélek, ez a cikk is megváltozik, és hirtelen +++ g-ról 432 g-ra változik. Ezt nem értem.
Használja a füzetet vagy a portált. Mindkettő saját rendszer alapján működik, de különböző elveken alapul. Így a két rendszer összehasonlítása nem praktikus vagy lehetséges. Az ok, amiért egy tetszőleges számról grammra változik, az az, ahogyan a program működik. Ha túl sok más kalóriát ad meg, akkor egy bizonyos idő után már nem engedélyezi a megfelelő számot.
Kérdések a végső elemzéseredménnyel kapcsolatban
A táblázatban 2 oszlop található: "RDA" és "az Ön igényei". A jelmagyarázat azt mondja: "... RDA ... és milyen mértékben különböznek a napi követelmények". Melyik a helyes? A második oszlop az aktuális követelmények, vagy az eltérés az RDA-tól?
Az RDA az, ami az Európai Uniós alapelvek szerint az embernek szüksége van… és mindenkire vonatkozik. Az „Ön elvárásai” oszlop az egyén tényleges szükségletét fedi le a genetika szerint, ahogy leírtuk. Ez tehát azt bizonyította, hogy mindenki eltér az általános ajánlásoktól. Meg fogjuk vizsgálni, hogy miként tudjuk ezt még érthetőbben megvilágítani.
Hogyan magyarázzák meg az ellentmondásos helyzetet, amikor a kalcium- és D3-vitamin-követelmények körülbelül kétszerese az RDA-mennyiségnek, ugyanakkor a kalciumbevitel normális, és az osteoporosis genetikai kockázata csak átlagos? A kockázat nem korrelál a mikrotápanyagok fokozott ajánlott napi szükségletével? Vagy egyszerűen nem tudják íly módon ábrázolni?
A kalcium felszívódását a következő szempontok befolyásolják:
1) kalcium bevitel
2) osteoporosis kockázata
3) nehézfém-méregtelenítés
4) laktóz intolerancia
5) glutén intolerancia
6) cukorbetegség kockázata
A végső összeg az összes ilyen szempont kombinációja, ezért a követelmény növekedett. Ugyanez vonatkozik a D-vitaminra is.
Miért javasolják, hogy antioxidánsokat kávé formájában vigyem be a szervezetembe? Véleményük szerint nincs olyan élelmiszer, amelyek értelmesebb lenne?
Ha ezt mondja: a koenzim Q10 és a magnézium „az egyes élelmiszer-összetevők hatásán a génjei szerint alapul”, akkor a koenzim Q10 és a magnézium esetében is megemelkedik, tehát mindkét mikrotápanyag napi szükséglete jóval az RDA alatt van. Ez számomra ellentmondás; melyik állításnak nagyobb a súlya, vagy hogyan egészíti ki egymást a két nyilatkozat?
A táblázat elolvasásakor vegye figyelembe, hogy a piros és a zöld sávok között az érték 0…, akkor van értelme.
A Q10 tehát csak kis mértékben emelkedik a 0 érték felett, és így 27 mg-nál van. Egyébként ez azért van, mert az NQO1 gének miatt csak lassan konvertálhatja a Q10-et antioxidánsokká, ezért más antioxidánsok is növekednek a kompenzálás érdekében.
A magnézium esetében a biztonságos felső határ 375 mg. Ezen túl mérgezővé válik, ezért nincs ennyi mozgástér. Ismét a piros/zöld sáv közepét 0-ként nézze, a maximumot pedig 375 mg-nak, így lesz értelme a sávnak.
A teszt megjegyzése szerint magasabb a kockázata, de a nyíl zöld területre mutatott.
Mivel a személynek nagyobb aránya a diazepám lebontása, 135%, a mellékhatás milyen gyakori? Miért valószínű, hogy a hatás magasabb; nem kellett volna alacsonyabbnak lennie?
A diazepám aktív metabolitokra bomlik le, így a lebomlás hatására aktiválódik. A gyorsabb lebontás gyorsabb aktiválást és erősebb hatást jelent; ezért van valószínűleg nagyobb hatása. Ez egy úgynevezett pro-kábítószer. Ha a lebomlás nem a várt szerint történik, figyelmeztetünk a kedvezőtlen reakciók nagyobb valószínűségére.
Mi az a Előgyógyszer – (Pro drug)?
A normál gyógyszerek a testre hatnak, majd az enzim által metabolizálódnak, és elveszítik funkciójukat, mielőtt távoznak a testből. Az előgyógyszerek ellentétesek… nincs funkciójuk, amikor eléri a testet, majd az enzim metabolizálódik, és aktívvá válnak…. Ezután távoznak a szervezetből. Tehát, ha az enzim nem működik, akkor nincs hatással a gyógyszerre.
Mi az URM, EM, IM, PM?
URM = Ultra Rapid Metabolizer = A gyógyszer túl gyorsan bomlik le
EM = Extensive Metabilizer = A gyógyszer rendesen bomlik le
IM = Intermediate Metabolizer = A gyógyszer lassan bomlik le
PM = Poor Metabolizátor = A gyógyszer egyáltalán nem bomlik le